Verbouwing

KNX-villa vernieuwen met Loxone 600 450 Geertje van Berlo

KNX-villa vernieuwen met Loxone

De woning: villa met verouderd KNX-systeem

In deze mooie vrijstaande villa in Baarn hebben de eerste bewoners destijds een KNX installatie laten aanleggen.

Omdat de oorspronkelijke installateur hiervan niet meer te vinden was, is de huidige bewoner bij ons uitgekomen met de vraag of wij zijn installatie konden aanpassen en uitbreiden. Ondertussen had hij namelijk begrepen dat je de verlichting ook met een app kan schakelen en daar had hij wel oren naar. Wij hebben bij de klant uitgelegd wat je met de moderne technieken allemaal zou kunnen doen.

 

De opdracht: extra lichtpunten, RGB ledstrips en koppeling met de verwarming

Niet veel later kregen we het verzoek om de woning te voorzien van een aantal extra lichtpunten, een drietal RGB ledstrips in de keuken en woonkamer en een koppeling met de verwarming zodat deze niet meer vol continu de energierekening zou opvoeren.

 

Populaire service: reconstrueren van de bestaande KNX-installatie

Als eerste zijn we op de locatie aan de slag gegaan met het reconstrueren van de bestaande installatie. Dit is een vaak gevraagde service van SmartHome360.

 

Visualisatie met Loxone

Vervolgens hebben we de aanpassingen geïnstalleerd en vanwege de veelzijdigheid van het systeem hebben we hier gekozen voor een visualisatie met Loxone. De koppeling naar de RGB ledstrips was daar door een fluitje van een cent en ook de 6 extra schakelpunten konden snel gemaakt worden.

 

Bezuinigen op stookkosten door slimme koppeling verwarming en thermostaat

Voor de verwarming hebben we gebruik gemaakt van de reeds aanwezige thermostaat posities en deze via de Loxone server en een Theben OpenTherm gateway gekoppeld aan de nieuwe moderne en extra zuinige ketel. De klant liet ons later weten dat hij alleen al hierdoor zo’n 20% op zijn stookkosten heeft bezuinigd afgelopen winter.
Huis upgraden met Loxone 600 450 Geertje van Berlo

Huis upgraden met Loxone

Upgraden bestaande Smart Home installatie

We werden gebeld door onze klant met het verzoek iets aan zijn bestaande domoticasysteem te doen. Dat was een Niko-bus systeem wat volgens de klant al ouderwets was; niet gekoppeld aan een app of online te benaderen. Daarnaast functioneerde een groot deel niet meer zoals het oorspronkelijk de bedoeling was.

 

Draadloze componenten van Loxone Air

Bij ons eerste bezoek werd duidelijk dat de installatie prima vervangen zou kunnen worden door een Loxone systeem. Alle bedrading voor de verlichtingspunten en zelfs van een aantal stopcontacten kwamen uit in de centrale meterkast. Voor de meeste schakelaars waren draadloze Niko-bus schakelaars ingezet. Daarom hebben we gekozen voor de draadloze schakelaars van Loxone Air.

 

Koppeling van de zonwering: nooit meer een oververhitte woning bij thuiskomst

De complete installatie werd vervangen door een mooie, door de klant zelf te configureren, Loxone installatie.

Naast het vervangen van alle dimmers en geschakelde lampen en wandcontactdozen, wilde de klant ook graag de bestaande zonwering automatiseren. Een ideale klus voor Loxone! In de woonkamer zijn vier ramen uitgevoerd met Luxaflex, die gekoppeld zijn aan de klimaatbeheersing in de woonkamer. Dus als het te warm wordt, stelt Loxone zelf de kantelhoek van de lamellen bij. Nooit meer last van een oververhitte woning als je thuiskomt!

 

Silhouettes die ‘s ochtends openen en ‘s avonds sluiten

Op de eerste verdieping hebben we twee Silhouettes geplaatst, die uiteraard ook door Loxone worden bediend. In de ochtend gaan ze open en in de avond worden ze gesloten voor meer privacy. Tenslotte zijn er ook twee gordijnen voorzien van een elektrische aansturing. Gemak dient de mens.

 

Geen hak- en breekwerkzaamheden

We hebben deze hele installatie voor de klant geregeld, zonder ook maar één deel te hoeven verbouwen. Overal hebben we gebruik kunnen maken van de bestaande (soms loze) leidingen. En waar we niet bij konden, is er voor draadloze Loxone Air producten gekozen.

 

Rustig op vakantie

Alles was net klaar voor de vakantie, zodat de klant met een ontspannen gevoel weg kan, wetende dat Loxone zijn woning in de gaten houdt. Door een aanwezigheidssimulatie lijkt het huis bewoond. De lichten gaan aan en de gordijnen open en dicht, op afwisselende tijden.

 

Service keuze: zelf doen

Na terugkomst hebben we de gehele programmering aan de klant uitgelegd en overgedragen. Vanaf nu kan de klant zelf gemakkelijk alle instellingen aanpassen, iets wat deze klant graag wilde.

Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat de klant ons heeft gegeven waardoor we uiteindelijk een complete Slimme Woning voor de klant hebben kunnen opleveren.