Zelfbouw

Zelfbouwkavel grachtwoning in IJburg 600 450 Geertje van Berlo

Zelfbouwkavel grachtwoning in IJburg

De woning: zelfbouwkavel grachtwoning in IJburg

In deze zelfbouw grachtwoning woont een gezin met twee kinderen en een hond. Het huis is een eigen ontwerp en bevindt zich op een stuk van het eiland IJburg bij Amsterdam waar meerdere zelfbouwkavels staan. In totaal heeft SmartHome360 hier vier woningen Smart gemaakt.

Aan de achterzijde van de woning loopt een gracht waaraan de woning ook haar eigen steiger heeft. Het pand bestaat uit drie verdiepingen en heeft een eigen lift, waarmee de woning rolstoelvriendelijk is.

De woning is aangesloten op stadsverwarming, waardoor het regelen van de verwarming heel eenvoudig is. Bij hoge luchtvochtigheid in één van de twee badkamers, of bij een bezoek aan de wc, wordt de ventilatie in de woning automatisch geregeld met een MV-box.

 

Energieverbruik monitoren en prettige temperatuur met de Loxone Smart Home ruimteregeling

De buitenlamellen bij de woonkamer zijn gekoppeld aan Loxone en ook de intelligente ruimteregeling draagt bij aan het klimaat in de woonkamer. De algemene ruimtes, badkamers, wc’s en woonkamer in deze woning zijn voorzien van een eigen bewegingsmelder met weergave van de lichtsterkte.

Via de schakelaars met temperatuurmeting kan het gezin het licht en de zonwering bedienen. Met de Loxone energiemeter kan het gezin hun energieverbruik monitoren.

De woning is ook zonnepaneel-klaar gemaakt. In een later stadium kunnen de zonnepanelen worden gemonteerd en toegevoegd aan de energiemeter.

 

Mooi weggewerkt, neemt geen extra ruimte in beslag

De kast is geplaatst in de berging waar ook het glasvezelnetwerk binnenkomt. Op die manier is de kast mooi weggewerkt en neemt bovendien geen extra ruimte in beslag.

 

Meldingen om brand en een poging tot inbraak tijdig te signaleren

Om het huis te beveiligen, zijn in de gehele woning rookmelders aangebracht, die zijn gekoppeld met de Loxone installatie. Allemaal volgens de geldende Nederlandse norm.

De buitendeuren op de begane grond en de kelder zijn voorzien van een magneet voor detectie. Bij de voordeur is een Loxone intercom gemonteerd met een magneetcontact op het voordeurslot, zodat de bewoners de deur ook kunnen openen als ze boven zijn.

 

Alerts bij harde windkracht of storm om beschadiging zonnepanelen te voorkomen

Voor extra beveiliging van de screens is een windmeter op het dak gemonteerd, samen met een temperatuur- en luchtvochtigheidsensor. De windsnelheid is in de app ook zichtbaar als windkracht met herkenbare benamingen van de verschillende windsnelheden.

 

Service keuze: zelf doen en Smart Home servicegemak

Na de testperiode waarin de woning in gebruik is genomen, zijn extra wensen door SmartHome360 doorgevoerd, zoals het weergeven van de windsnelheid in tekst.

De man des huizes heeft ook een korte training gekregen over hoe het systeem in elkaar zit. Verder kiezen de bewoners voor servicegemak: de service en het onderhoud laten ze graag doen door SmartHome360.

Smart Home zelfbouw woning 600 450 Geertje van Berlo

Smart Home zelfbouw woning

Deze kolossale zelfbouwwoning in Amsterdam heeft 7 verdiepingen, een sedum dak voor regenopvang en een open trap die helemaal van boven naar beneden loopt. De trap is zo gebouwd dat het daglicht via een dakvenster tot aan de keuken op de begane grond reikt. Naast de trap is zelfs een glijbaan gebouwd! Het jonge gezin heeft een kavel gekocht in een nieuwe wijk in Amsterdam, die bestaat uit eigen bouwprojecten van verschillende omvang.

De opdracht: van hun complete woning een Smart Home maken

Al in een vroeg stadium is SmartHome360 bij het project betrokken voor advies en ondersteuning om van hun gehele woning een Smart Home te maken. Tip voor zelfbouwers: bij een bouwkavel is dat sowieso slim en handig om te doen.

We hebben het gezin geholpen met:

– Smart Home informatiesessies
– WIFI advies
– Smart Home lichtontwerp
– Sonos multiroom audio

– De complete levering van alle Loxone Smart Home componenten

Smart Home comfort en energie besparen met Loxone

De woning heeft een unit die de totale woning van warmte – vloerverwarming én koeling – voorziet. De zonwering bestaat uit gordijnen die via een draadloos systeem gekoppeld zijn aan Loxone.

Elke kamer in deze woning heeft een eigen bewegingsmelder en een meervoudige schakelaar met 1- wire temperatuurmeting. Bijna alle schakelaars bevatten een grote lichtknop en kleine knoppen voor zonwering en geluid.

Ook is de woning zonnepaneel-klaar gemaakt, zodat de zonnepanelen in een later stadium makkelijk kunnen worden gemonteerd.

Smart Home woning die ‘meegroeit’ met de kinderen

De drie kinderen hebben inmiddels allemaal hun eigen Slimme Kamer. Zo gaat de verwarming automatisch naar de laagste stand als ze langer dan 5 minuten hun kamer verlaten, en ’s nachts gaat het licht op de overloop en de wc aan als ze hun slaapkamerdeur opendoen.

Het gezin bespaart op hun energiekosten, en de kinderen voelen zich veilig als ze midden in de nacht wakker worden.

Sfeervol lichtontwerp en overal in huis perfect geluid met Sonos

Wij hebben advies gegeven over het lichtontwerp, het WiFi concept en de Sonos multiroom audio.

Zelf doen en Smart Home servicegemak

Na oplevering en de testperiode hebben we nog wat wijzigingen doorgevoerd waarmee de Slimme Woning nog verder is afgestemd op het werkelijke gebruik en de wensen van het gezin.

De man des huizes wilde daarna graag ook zelf kleine aanpassingen in zijn woning kunnen maken. Met de eenvoudig te volgen instructies die hij van ons heeft gekregen kan hij zijn Smart Home eventueel nog verder finetunen. Daarnaast heeft hij gekozen voor servicegemak: toekomstige updates laat hij uitvoeren door SmartHome360.