Loxone

Zelfbouwkavel grachtwoning in IJburg 600 450 Geertje van Berlo

Zelfbouwkavel grachtwoning in IJburg

De woning: zelfbouwkavel grachtwoning in IJburg

In deze zelfbouw grachtwoning woont een gezin met twee kinderen en een hond. Het huis is een eigen ontwerp en bevindt zich op een stuk van het eiland IJburg bij Amsterdam waar meerdere zelfbouwkavels staan. In totaal heeft SmartHome360 hier vier woningen Smart gemaakt.

Aan de achterzijde van de woning loopt een gracht waaraan de woning ook haar eigen steiger heeft. Het pand bestaat uit drie verdiepingen en heeft een eigen lift, waarmee de woning rolstoelvriendelijk is.

De woning is aangesloten op stadsverwarming, waardoor het regelen van de verwarming heel eenvoudig is. Bij hoge luchtvochtigheid in één van de twee badkamers, of bij een bezoek aan de wc, wordt de ventilatie in de woning automatisch geregeld met een MV-box.

 

Energieverbruik monitoren en prettige temperatuur met de Loxone Smart Home ruimteregeling

De buitenlamellen bij de woonkamer zijn gekoppeld aan Loxone en ook de intelligente ruimteregeling draagt bij aan het klimaat in de woonkamer. De algemene ruimtes, badkamers, wc’s en woonkamer in deze woning zijn voorzien van een eigen bewegingsmelder met weergave van de lichtsterkte.

Via de schakelaars met temperatuurmeting kan het gezin het licht en de zonwering bedienen. Met de Loxone energiemeter kan het gezin hun energieverbruik monitoren.

De woning is ook zonnepaneel-klaar gemaakt. In een later stadium kunnen de zonnepanelen worden gemonteerd en toegevoegd aan de energiemeter.

 

Mooi weggewerkt, neemt geen extra ruimte in beslag

De kast is geplaatst in de berging waar ook het glasvezelnetwerk binnenkomt. Op die manier is de kast mooi weggewerkt en neemt bovendien geen extra ruimte in beslag.

 

Meldingen om brand en een poging tot inbraak tijdig te signaleren

Om het huis te beveiligen, zijn in de gehele woning rookmelders aangebracht, die zijn gekoppeld met de Loxone installatie. Allemaal volgens de geldende Nederlandse norm.

De buitendeuren op de begane grond en de kelder zijn voorzien van een magneet voor detectie. Bij de voordeur is een Loxone intercom gemonteerd met een magneetcontact op het voordeurslot, zodat de bewoners de deur ook kunnen openen als ze boven zijn.

 

Alerts bij harde windkracht of storm om beschadiging zonnepanelen te voorkomen

Voor extra beveiliging van de screens is een windmeter op het dak gemonteerd, samen met een temperatuur- en luchtvochtigheidsensor. De windsnelheid is in de app ook zichtbaar als windkracht met herkenbare benamingen van de verschillende windsnelheden.

 

Service keuze: zelf doen en Smart Home servicegemak

Na de testperiode waarin de woning in gebruik is genomen, zijn extra wensen door SmartHome360 doorgevoerd, zoals het weergeven van de windsnelheid in tekst.

De man des huizes heeft ook een korte training gekregen over hoe het systeem in elkaar zit. Verder kiezen de bewoners voor servicegemak: de service en het onderhoud laten ze graag doen door SmartHome360.

Smart Home zelfbouw woning 600 450 Geertje van Berlo

Smart Home zelfbouw woning

Deze kolossale zelfbouwwoning in Amsterdam heeft 7 verdiepingen, een sedum dak voor regenopvang en een open trap die helemaal van boven naar beneden loopt. De trap is zo gebouwd dat het daglicht via een dakvenster tot aan de keuken op de begane grond reikt. Naast de trap is zelfs een glijbaan gebouwd! Het jonge gezin heeft een kavel gekocht in een nieuwe wijk in Amsterdam, die bestaat uit eigen bouwprojecten van verschillende omvang.

De opdracht: van hun complete woning een Smart Home maken

Al in een vroeg stadium is SmartHome360 bij het project betrokken voor advies en ondersteuning om van hun gehele woning een Smart Home te maken. Tip voor zelfbouwers: bij een bouwkavel is dat sowieso slim en handig om te doen.

We hebben het gezin geholpen met:

– Smart Home informatiesessies
– WIFI advies
– Smart Home lichtontwerp
– Sonos multiroom audio

– De complete levering van alle Loxone Smart Home componenten

Smart Home comfort en energie besparen met Loxone

De woning heeft een unit die de totale woning van warmte – vloerverwarming én koeling – voorziet. De zonwering bestaat uit gordijnen die via een draadloos systeem gekoppeld zijn aan Loxone.

Elke kamer in deze woning heeft een eigen bewegingsmelder en een meervoudige schakelaar met 1- wire temperatuurmeting. Bijna alle schakelaars bevatten een grote lichtknop en kleine knoppen voor zonwering en geluid.

Ook is de woning zonnepaneel-klaar gemaakt, zodat de zonnepanelen in een later stadium makkelijk kunnen worden gemonteerd.

Smart Home woning die ‘meegroeit’ met de kinderen

De drie kinderen hebben inmiddels allemaal hun eigen Slimme Kamer. Zo gaat de verwarming automatisch naar de laagste stand als ze langer dan 5 minuten hun kamer verlaten, en ’s nachts gaat het licht op de overloop en de wc aan als ze hun slaapkamerdeur opendoen.

Het gezin bespaart op hun energiekosten, en de kinderen voelen zich veilig als ze midden in de nacht wakker worden.

Sfeervol lichtontwerp en overal in huis perfect geluid met Sonos

Wij hebben advies gegeven over het lichtontwerp, het WiFi concept en de Sonos multiroom audio.

Zelf doen en Smart Home servicegemak

Na oplevering en de testperiode hebben we nog wat wijzigingen doorgevoerd waarmee de Slimme Woning nog verder is afgestemd op het werkelijke gebruik en de wensen van het gezin.

De man des huizes wilde daarna graag ook zelf kleine aanpassingen in zijn woning kunnen maken. Met de eenvoudig te volgen instructies die hij van ons heeft gekregen kan hij zijn Smart Home eventueel nog verder finetunen. Daarnaast heeft hij gekozen voor servicegemak: toekomstige updates laat hij uitvoeren door SmartHome360.

KNX-villa vernieuwen met Loxone 600 450 Geertje van Berlo

KNX-villa vernieuwen met Loxone

De woning: villa met verouderd KNX-systeem

In deze mooie vrijstaande villa in Baarn hebben de eerste bewoners destijds een KNX installatie laten aanleggen.

Omdat de oorspronkelijke installateur hiervan niet meer te vinden was, is de huidige bewoner bij ons uitgekomen met de vraag of wij zijn installatie konden aanpassen en uitbreiden. Ondertussen had hij namelijk begrepen dat je de verlichting ook met een app kan schakelen en daar had hij wel oren naar. Wij hebben bij de klant uitgelegd wat je met de moderne technieken allemaal zou kunnen doen.

 

De opdracht: extra lichtpunten, RGB ledstrips en koppeling met de verwarming

Niet veel later kregen we het verzoek om de woning te voorzien van een aantal extra lichtpunten, een drietal RGB ledstrips in de keuken en woonkamer en een koppeling met de verwarming zodat deze niet meer vol continu de energierekening zou opvoeren.

 

Populaire service: reconstrueren van de bestaande KNX-installatie

Als eerste zijn we op de locatie aan de slag gegaan met het reconstrueren van de bestaande installatie. Dit is een vaak gevraagde service van SmartHome360.

 

Visualisatie met Loxone

Vervolgens hebben we de aanpassingen geïnstalleerd en vanwege de veelzijdigheid van het systeem hebben we hier gekozen voor een visualisatie met Loxone. De koppeling naar de RGB ledstrips was daar door een fluitje van een cent en ook de 6 extra schakelpunten konden snel gemaakt worden.

 

Bezuinigen op stookkosten door slimme koppeling verwarming en thermostaat

Voor de verwarming hebben we gebruik gemaakt van de reeds aanwezige thermostaat posities en deze via de Loxone server en een Theben OpenTherm gateway gekoppeld aan de nieuwe moderne en extra zuinige ketel. De klant liet ons later weten dat hij alleen al hierdoor zo’n 20% op zijn stookkosten heeft bezuinigd afgelopen winter.
Huis upgraden met Loxone 600 450 Geertje van Berlo

Huis upgraden met Loxone

Upgraden bestaande Smart Home installatie

We werden gebeld door onze klant met het verzoek iets aan zijn bestaande domoticasysteem te doen. Dat was een Niko-bus systeem wat volgens de klant al ouderwets was; niet gekoppeld aan een app of online te benaderen. Daarnaast functioneerde een groot deel niet meer zoals het oorspronkelijk de bedoeling was.

 

Draadloze componenten van Loxone Air

Bij ons eerste bezoek werd duidelijk dat de installatie prima vervangen zou kunnen worden door een Loxone systeem. Alle bedrading voor de verlichtingspunten en zelfs van een aantal stopcontacten kwamen uit in de centrale meterkast. Voor de meeste schakelaars waren draadloze Niko-bus schakelaars ingezet. Daarom hebben we gekozen voor de draadloze schakelaars van Loxone Air.

 

Koppeling van de zonwering: nooit meer een oververhitte woning bij thuiskomst

De complete installatie werd vervangen door een mooie, door de klant zelf te configureren, Loxone installatie.

Naast het vervangen van alle dimmers en geschakelde lampen en wandcontactdozen, wilde de klant ook graag de bestaande zonwering automatiseren. Een ideale klus voor Loxone! In de woonkamer zijn vier ramen uitgevoerd met Luxaflex, die gekoppeld zijn aan de klimaatbeheersing in de woonkamer. Dus als het te warm wordt, stelt Loxone zelf de kantelhoek van de lamellen bij. Nooit meer last van een oververhitte woning als je thuiskomt!

 

Silhouettes die ‘s ochtends openen en ‘s avonds sluiten

Op de eerste verdieping hebben we twee Silhouettes geplaatst, die uiteraard ook door Loxone worden bediend. In de ochtend gaan ze open en in de avond worden ze gesloten voor meer privacy. Tenslotte zijn er ook twee gordijnen voorzien van een elektrische aansturing. Gemak dient de mens.

 

Geen hak- en breekwerkzaamheden

We hebben deze hele installatie voor de klant geregeld, zonder ook maar één deel te hoeven verbouwen. Overal hebben we gebruik kunnen maken van de bestaande (soms loze) leidingen. En waar we niet bij konden, is er voor draadloze Loxone Air producten gekozen.

 

Rustig op vakantie

Alles was net klaar voor de vakantie, zodat de klant met een ontspannen gevoel weg kan, wetende dat Loxone zijn woning in de gaten houdt. Door een aanwezigheidssimulatie lijkt het huis bewoond. De lichten gaan aan en de gordijnen open en dicht, op afwisselende tijden.

 

Service keuze: zelf doen

Na terugkomst hebben we de gehele programmering aan de klant uitgelegd en overgedragen. Vanaf nu kan de klant zelf gemakkelijk alle instellingen aanpassen, iets wat deze klant graag wilde.

Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat de klant ons heeft gegeven waardoor we uiteindelijk een complete Slimme Woning voor de klant hebben kunnen opleveren.